01.12.2022)
Padomi, kā kaļķot augsni dažādiem kultūraugu veidiem
Augsnes kaļķošana ir svarīgs solis augsnes un dārza kultūru barošanā. Kaļķošana mazina augsnes skābo reakciju, optimizē augsnes pH, uzlabo augsnes stāvokli, kā arī mazina augu slimību izplatību, jo iznīcina augsnē esošos patogēnus. Mēs jums pastāstīsim, kāpēc par to neaizmirst un kā to darīt.
Kalcijs ir neaizstājama viela augu barošanai, un tas ir nepieciešams šūnu un sakņu balstaudu veidošanā. Tas ietekmē augu fizisko sagatavotību, augļu kvalitāti un vispārējo stāvokli.
Augsnes kaļķošana - kā to darīt?
Visbiežāk augsnes kaļķošanai izmanto dedzinātus kaļķus vai maltu kaļķakmeni. Dedzinātais kaļķis ātrāk uzsūc mitrumu un ir piemērotāks smagām augsnēm, bet maltais kaļķis - smagām augsnēm. kaļķakmens lēnāk izdala kalciju un ir piemērots vieglu un vidēji smagu augšņu kaļķošanai. Varat izmēģināt, piemēram, Perlka slāpekļkaļķus vai Forestina slāpekļkaļķus.
Vairāk par slāpekļa kaļķiem un to lietošanu varat izlasīt mūsu rakstā: slāpekļa kaļķu nozīme.
Optimālo kaļķošanas devu nosaka pēc augsnes analīzes:
-
Skābām augsnēm kaļķo 2-2,5 kg uz 10 m²,
-
1-1,4 kg viegli skābām augsnēm,
-
neitrālās augsnēs - aptuveni 0,5-0,7 kg.
No kā izvairīties, kaļķojot augsni?
Veicot kaļķošanu, ir svarīgi izvairīties no vienlaicīgas kaļķu lietošanas ar citiem mēslošanas līdzekļiem, jo īpaši kūtsmēsliem un fosfātu mēslošanas līdzekļiem. Ķīmisko reakciju rezultātā var tikt zaudēts svarīgs slāpeklis un augiem nepieejams fosfors.
Kad kaļķot augsni?
Augsni var kaļķot visu gadu, bet labākais laiks kaļķošanai irnovembris - rudens . Kaļķi jālieto porainai un sasmalcinātai augsnei. Kaļķošana nav jāatkārto katru gadu, tā ir atkarīga individuāli no augu kalcija patēriņa un tā dabiskās izskalošanās no augsnes atkarībā no nokrišņu daudzuma. Ļoti svarīgi ir pareizi iestrādāt kaļķi augsnē.
Kā kaļķot augsni dažādiem kultūraugu veidiem?
-
Kaļķus mīlošās kultūras, piemēram, sīpolus, ķiplokus, puravus, kāpostaugus un sakņu dārzeņus, kaļķo.tiešā veidā, un tās var izturēt arī svaigu kaļķošanu, t. i., kaļķu iestrādāšanu rudenī, sagatavojot augsni.
-
Kalcijjutīgas, skābumu nepanesošassugas(selerijas, maurloki...) ir jāk kaļķo papildus pirmkultūru apstrādei.
-
Pākšaugi ir kalcija prasīgi, tie var panest svaigu kaļķošanu, bet augsnes kaļķošana rudenī ir labāks risinājums.
-
Augļu dārzeņi, piemēram, tomāti un gurķi, necieš svaigu kaļķošanu. Šīs sugas jāk kaļķo pirms ražas novākšanas.
-
Lapu dārzeņus audzē kaļķotā augsnē, bet arī spināti panes tiešo kaļķošanu.
Augsnes kaļķošana zem kartupeļiem
Augsnes analīzēiepriekš nosaka augsnes skābumu - tās pH. Kartupeļi labi aug skābās un viegli skābās augsnēs, kuru pH skābums ir 5,5-6,5. Ja pH vērtība ir zemāka par 5,5, ir svarīgi augsni uzlabot, to kaļķojot.
Kartupeļiem augsni nekādā gadījumā nedrīkst kaļķot pavasarī, pirms stādīšanas, jo tas var palielināt kartupeļu kraupja izplatību. Augsni kaļķo tikai rudenī pēc kartupeļu novākšanas.